Relationele begeleiding
Wanneer relatietherapie
Relatietherapie of relatie begeleiding door een relatietherapeut is verstandig wanneer er huwelijksproblemen of relatieproblemen zijn zoals:
- de onderlinge samenwerking te wensen overlaat
- de relatie communicatie is vastgelopen
- je een betere relatie wil
- de relatie als een burnout voelt.
- je depressief voelt door de relatie
- de relatie een overspannen gevoel geeft
- je verliefd raakt op een ander of zelfs vreemd gaat (overspel pleegt)
- Je vlucht in je werk of andere bezigheden
Bij relatie problemen kun je wel met elkaar praten maar dat wil nog niet zeggen dat er wordt geluisterd. Er is een kloof tussen beide individuen ontstaan in tegenstelling tot de periode van verliefdheid. Je kunt dit zien alsof ieder individu op een eiland is gaan leven. Fysiek kun je wel bij elkaar zijn, maar dat wil niet zeggen dat je emotioneel verbonden bent. Je kunt je dan alleen voelen, op een eiland. Hierbij horen logische protest emoties of gedrag zoals: irritatie, kritiek, verwijting, verdediging, eisend, boosheid, wrok, wanhopig zijn, depressief voelen, afstandelijk zijn, overheen walsen, terugtrekken, verliefd worden op een ander.
In de periode dat we verliefd zijn, is nabijheid vanzelfsprekend. Na een tijdje verandert er iets en komen er irritaties. We krijgen last van de verschillen en die worden zichtbaar en voelbaar. We willen de ander veranderen en verbeteren. Maar de ander wil leven op zijn of haar manier, of verzet zich hiertegen. Een machtsstrijd, gevoel van winnen of verliezen is dan vaak aan de orde.
Door onmacht, of verwijt, het niet meer weten hoe hier uit te komen, de verwarring die ontstaat, wil ik nog wel verder met deze persoon, wordt de kloof tussen de twee eilanden steeds groter en er ontstaan kritische momenten en zelfs een derde persoon kan in het spel komen. Er lijkt geen uitweg te zijn. Er zijn gedachten van: hoe zijn we hierin nu terecht gekomen. Vaak is de ander nog belangrijk voor je, maar is de uitweg uit dit doolhof onbekend. Relatietherapie, relatiebegeleiding door een relatietherapeut kan jullie hierin helpen.
Wat is relatietherapie?
In relatietherapie gaat het vaak gaat om een relatie die vastloopt. Het doel van relatietherapie is de belemmeringen die een bevredigende relatie kenmerken, zoals effectieve communicatie, gevoel van verbinding, intimiteit en veiligheid, onder ogen te zien en op te heffen. De afstand tussen de eilanden kan weer overbrugd worden wanneer we de ander accepteren zoals hij of zij is, maar dat kan alleen wanneer we de ruimte en vrijheid voelen waarin we ons zelf mogen zijn. Dit wil niet zeggen dat je het maar eens moet zijn met de ander, maar dat het verschil bespreekbaar wordt en grenzen duidelijker worden. Niet praten betekent niet dat daarmee het verschil weg is, of de verbinding beter maakt. Niet praten is ook communiceren en zorgt er juist voor dat we alleen op ons eiland verblijven met de pijn en gemis van de nabijheid van de ander.
Wat doen we tijdens de gesprekken van relatietherapie
In de relatietherapie kijken we naar de manier waarop je met elkaar omgaat. We kijken naar wat de verwachtingspatronen waren toen je elkaar leerde kennen en wat er daarna gebeurd is. Soms kijken we kort naar de levensloop van ieder afzonderlijk, maar de focus ligt op het hier en nu.
Daarnaast verdiepen we ons in de manier waarop jullie communiceren, welke gedragingen dat oproept, hoe dat voor je is, wat je (soms niet bewuste) behoeften zijn en wat dit bij de ander oproept en hoe je daardoor op elkaar reageert.
We bespreken bovendien wat ieder individu anders wil in de relatie en wat je zelf kunt veranderen in de manier waarop je met je partner omgaat.
Het uitgangspunt is dat jij een ander niet kunt veranderen, maar dat je wel kunt voelen en aangeven wat belangrijk voor je is, wat jij nodig hebt en waar je grenzen liggen. Dat kan onder andere door op een effectievere manier te communiceren en dat kun je leren!
Indien gewenst krijgen jullie tijdens de relatietherapie, een enkele keer huiswerkopdrachten mee.
Hoe lang duurt relatietherapie
Na het kennismakingsgesprek spreken we meestal 5 sessies af (sessie duurt 60 minuten). Daarna kijken we of het zinvol is om verder te gaan. Echter ieder mens en iedere relatie is uniek, waardoor er grote verschillen kunnen zijn in het aantal sessies.
Te verwachten doelen bij relatietherapie zijn:
- Beter inzicht in eigen functioneren binnen de relatie.
- Meer inzicht en begrip in het functioneren van je partner.
- Meer waardering voor elkaar.
- Beter leren luisteren, spreken en samenwerken.
- Effectiever omgaan met moeilijkheden en conflicten.
- Emotioneel meer betrokken en toename van intimiteit.
- Het oplossen van conflicten waarover je eerst ruzie kreeg.
- Hoe je gehoord wordt, geaccepteerd, gezien en begrepen en weet dat je er wel toe doet.
- Jezelf zijn, met respect voor de behoeften van de ander.
Kosten - Tarieven - Vergoedingen relatietherapie
klik hier of volg de link tarieven links boven met info over vergoeding door zorgverzekeraars.
Verdere Info
Voor meer info over de theoretische achtergrond van waaruit ik als therapeut werk klik links onder begeledingsaanbod op EFT en dan onder 1 op Emotionally Focused Therapy.
De praktijk is gevestigd in een vrijstand gebouw en is gelegen in Roggel, gemeente Leudal, noord midden Limburg, in de denkbeeldige driehoek: Roermond, Weert, Venlo. Over het algemeen zijn er korte wachttijden en een afspraak s-avonds is ook mogelijk.
Spreekt mijn manier van werken je aan bel dan 0475-497021, maak online een afspraak of klik hier voor contact of informatie voor relatietherapie in Limburg.